Virtual Reality, wat is dat?

VIrtual Reality is een techniek waardoor je afgesloten van de huidige realiteit kunt vertoeven in andere realiteit. met behulp van een aparte bril, zie je dingen die niet aanwezig zijn, maar die je beleefd alsof je werkelijk in een andere (virtuele) realiteit zit. Een fascinerende ervaring, met bijzonder veel mogelijkheden en toepassingen.Op deze site wordt vooral gezocht naar toepassingen die voor psychologen, coaches bruikbaar zijn.

Voordelen van Virtual Reality Therapie

  • Virtual Reality Therapie biedt de therapeut ede mogelijkheid om in de therapiekamer de situaties die bij een cliënt angst opriepen virtueel aan te bieden in een relatief veilige opbouw en omgeving. De therapeut kan direct de cliënt coachen, stimuleren en ondersteunen.
  • De therapeut kan de vlient via kleine stapjes steeds meer bloot gaan stellen aan zijn angsten
  • De eerste ervaringen wijzen er op dat er minder sessies nodig zijn om angsten te overwinnen. (verder onderzoek moet dit nog verder gaan bevestigen). Cliënten kunnen nl  in minder tijd meer oefenen. Er wordt meer ervaren als gepraat over ervaringen.
  • Met Virtual Reality Therapie heeft zowel de therapeut als de cliënt volledige controle.
  • Omdat je bewust er van bent dat je in een virtuele omgeving zit, is het veel makkelijker om een andere mindset aan te leren.
  • Grotere therapietrouw. De exposure is minder bedreigend als de echte situaties, waarbij clienten vaak in vermijdingsgedrag kunnen terugvallen.
  • Cliënten melden dat ze meer durf en zelfvertrouwen opbouwen om hun angsten te ondergaan. Virtual Reality Therapie werkt daarmee drempelverlagend voor verdere exposure opdrachten.

Virtuele Reality Therapie wordt het best in samenhang met een cognitief gedragstherapeutische behandeling uitgevoerd. In een cognitief gedragstherapeutische behandeling leert client andere denkpatronen aan, en leert ander gedrag aan, bv. met meer ontspanning gaan reageren.

 

 

Reacties zijn gesloten.